Prensenter till anställda

Presenter till personal och anställda - 7 tips

Julklappar, sommarpresenter och jubileumsgåvor. Att hitta en gåva som passar alla medarbetare är en utmaning.


Här är 7 tips för presenter till anställda som kan ge viktig hjälp på vägen.


tips #1 - Ge bort skattefria gåvor

Det finns ju en del regler att tänka på när det gäller skatt på gåvor till anställda. En julklapp till personalen är till exempel bara skattefri om den kostar under 450 kronor inklusive moms. Om du köper julklappar som är dyrare än 450 kronor riskerar de anställda att förmånsbeskattas för det överskjutande värdet. Hur mycket presenter till anställda får kosta skiljer sig beroende på vad det är för typ av gåva. Se till att hålla dig under gränsvärdena, ingen medarbetare vill ju ha extra skatt i present ;)


Läs gärna vår guide: Gåvor till anställda: Skatt och regler


tips #2 - Se till att gåvan är inslagen

Att ge bort en present handlar om att visa omtanke om personalen. En present som inte är inslagen riskerar att signalera att givaren inte lagt så mycket tid på att ordna presenten. Detta riskerar att tolkas som att arbetsgivaren köpt presenten “för att den måste” snarare än för att den faktiskt bryr sig om de anställda. Tänk därför på inslagningen redan när du börjar planera er företagspresent.


Det är dock viktigt att inte överkompensera en “dålig” present genom en spektakulär inslagning. Detta riskerar bara att leda till besvikelse. Lagom är bäst.


tips #3 - Kom ihåg sjukskrivna och föräldralediga

När presenten ska delas ut, särskilt om det sker i samband med ett event, är det lätt hänt att glömma bort dem som inte är där. Se till att ordna en present till alla i arbetsgruppen, på avdelningen eller i företaget. Presenter till föräldralediga, permitterade eller sjukskrivna kan lämnas på skrivborden tills de är tillbaka. Eller ännu hellre: skicka presenterna hem till dem (vi hjälper er!)


Det är nog till och med så att presenterna till de kollegor som inte är på plats som är de viktigaste. Att få hem en present från arbetsgivaren vid lång frånvaro håller uppe lagandan och vi-känslan <3

tips #4 - Hoppa inte över presenter när det går lite dåligt

Presenter är en symbolhandling. De är ett sätt att visa omtanke och uppskattning för de insatser som gjorts av de anställda. Eftersom presenter är en symbol läser personalen ofta in stor betydelse i presenterna. Att hoppa över julklapparna ett år för att det gått lite sämre riskerar att sätta en krisstämpel på hela bolaget och skapar osäkerhet bland anställda. “Om vi inte ens har råd med julklappar… vad kommer härnäst?”. Försök därför att hitta en nivå på årliga presenter som känns rimlig och stanna på den nivån varje år.


Om bolaget däremot verkligen befinner sig i en riktig kris kastas spelplanen om. Då är det tvärtom viktigt att hoppa över presenterna. Få vill ha en flådig julklapp samtidigt som kollegorna varslas.


tips #5 - Tänk på allergier, religion och preferenser

Då presenter handlar om att visa omtanke är det viktigt att känna till vad personalen uppskattar. Att ge bort en julskinka till en vegan, en flaska vin till en nykter alkoholist eller bröd till en glutenintolerant kollega skapar mer ilska än glädje. Om du däremot lyckas tillgodose allas preferenser blir du kontorets hjälte och alla känner sig sedda.


Om du ska köpa presenter till mer än sisådär 10 anställda blir detta snabbt komplicerat. En enkel grundregel som gör att du undviker de vanligaste missarna är att inte ge bort alkohol, tobak eller kött. Vår rekommendation är att ta hjälp av ett företag som arbetar med presenter om du ska köpa in gåvor till fler än 10 anställda.


tips #6 - En storlek som passar alla

Ni må ha olika lön men när det kommer till presenter är vi alla lika. Om alla anställda ska få en gåva eller julklapp se då till att alla får en gåva av ungefär samma värde. Ge inte bort olika presenter baserat på arbetsprestation, senioritet eller liknande. Det har man lön och bonus till.


Se även till att presenten som du ger till de anställda passar alla rent fysiskt. Om du till exempel ska ge bort profilkläder är en mössa i “one size” ett betydligt bättre val än byxor eller tröjor. Att gissa andra människors klädstorlekar är att be om konflikter på arbetsplatsen.


tips #7 - Kvalitet framför kvantitet

Gåvor till personal handlar om att ge något som sätter gulkant på tillvaron. Något exklusivt, roligt och lyxigt snarare än basvaror. Att ge bort en 5-litersdunk med matolja är en dålig idé, medan en liten glasflaska med tryffelolja kan vara ett utmärkt val.


Detta gäller även egna produkter eller profilprodukter med företagets logotyp på. Ge hellre bort en nyckelring av hög kvalitet än tre billiga nyckelband.


Bonustips!

En riktigt bra present är en symbol för omtanke och uppskattning samtidigt som den visar vad bolaget står för. Ett modernt it-företag som tävlar om framtidens talanger bör undvika glasvasen och istället satsa på produkter som fångar upp trender som hälsa, välmående och digitalisering.


Vi på Yodabee är experter på att skapa trivsamma arbetsplatser. Hör av er till oss om ni vill veta mer om hur vi hjälper våra kunder att skapa Sveriges mest attraktiva arbetsplatser.


Ha en fin dag!

Önskar Johanna Lundberg & Hanna Löfqvist, grundare & ägare av Yodabee